Elektrofüzyon

Elektrofüzyon ve Boru Birleştirme

Polietilen boru veya ek parçalar birbirlerine eritilerek veya mekanik ek parçalar ile bağlanırlar. Polietilen dışında diğer malzemelerden yapılan borulara dıştan sıkmalı ek parçalar, flanşlar veya amaca uygun yapılmış diğer geçiş adaptörleri ile bağlanabilirler. Bağlantı ek parçaları kullanılacak yerlere göre kolaylık sağlamaktadır.

Günümüzde füzyon yolu ile kaynak için 2 method kullanılmaktadır:

   

 

Elektrofüzyon (EF) kaynağı                                                           
Alın Kaynağı

 

 

Elektrofüzyon kaynak yönteminin prensibi, Elektrofüzyon Kaynak Makinesi ile birbirine birleştirilecek olan parçalardan soketli olanın içinde yer alan bakır tellere elektrik vererek ısıtmak suretiyle her iki parçanın dış kısmından belli bir kısmını eriterek birbirine füzyon yapmaktır. Pe100 borularda Elektrofüzyon kaynak metodu ile 20 mm ‘den 1200 mm çapa kadar olan borular kaynatılabilir. Elektrofüzyon kaynak metodu DVS 2207 standardına uygun olarak yapılmaktadır.

Her iki kaynak da lisanslı kaynakçılar tarafından ve DVS 2207 standardına uygun olarak yapılır ise, alın kaynağı ile elektrofüzyon kaynak metodları arasında hiçbir kalite farkı yoktur.Yapılan kaynak işçiliğinden en iyi verimi alabilmek için doğru yerde, doğru metodun kullanıldığından emin olunması gerekir.

Kaynak yapılan yeri görerek kaynak yapmak açısından alın kaynak metodu, elektrofüzyon kaynak metoduna göre avantajlıdır.
 
 Zemin yüksek yerlerde veya kaynak makinasının sığmayacağı yerlerde kaynak yapılması gerekli olan durumlarda elektrofüzyon kaynak daha avantajlıdır.
Kaynak işlemlerinin kolaylık derecelerine göre alın kaynağı daha avantajlıdır.
 Elektrofüzyon kaynak metodunda kaynak kalitesini belirleyen faktörler alın kaynağına göre daha fazladır (boru ovalliği, elektrik voltajı ve sürekliliği, ölçü toleransları vs.). bu nedenle alın kaynağı, elektrofüzyon kaynağına göre daha avantajlıdır.
Kaynak maliyeti bakımından alın kaynağı elektrofüzyon kaynağına göre daha avantajlıdır.
Kaynak sonrası görüntü açısından elektrofüzyon kaynağı daha avantajlıdır.

 

X